+38 (044) 39-00-453

Нове життя старої архітектури. 10 житлових лофтів

У більшості випадків переобладнання промислових приміщень – не примха, а необхідність. Виробничі підприємства переміщають із центра міста, подалі від житлових кварталів. Порожні приміщення отримують статус пам’яток місцевої архітектури і не підлягають знесенню. Історична забудова трансформується, але дизайнери шукають шляхи зберегти згадку про минуле цих об’єктів.

Тренд переобладнання став однією з причин популярності стилю лофт. Цей напрям заполонив інтер’єри: як громадські, так і житлові. Але одна справа – обідати у ресторані переробленого заводу та завітати до арт-центру на місці складу. Інша справа – оселитися на території, де раніше ніхто ніколи не жив.

Для нашої статті ми дібрали житлові проекти у стилі лофт.

Жити на шоколадній фабриці

Австралійська студія EAT отримала замовлення: переробити колишню шоколадну фабрику в Мельбурні. Типове промислове приміщення із цегляними стінами та бетонною підлогою побудували 125 років тому. З початку 90-х воно припинило працювати як завод.

Архітекторам поставили подвійну задачу: відновити оригінальний характер промислового простору і забезпечити комфорт і тепло сучасного житла. Для «пом’якшення» індустріального характеру інтер’єру стіни пофарбували у білий колір, а для зонування нових кімнат стелі та деяких стінах оздобили світлим зістареним деревом. Збережено поліровану бетонну підлогу і колони.

Будинок у столярній майстерні

У Барселоні студія FFWD перетворила колишню столярну майстерню у житловий будинок. Приміщення дизайнери отримали не в надто хорошому стані. Стелю, цегляні та кам’яні стіни приховували шари гіпсу та штукатурки. Дерев’яні балки у деяких місцях пошкодили терміти, і це могло вплинути на стабільність будівлі.

Відновлена підлога стала основою нового лофту. Бетонні поверхні в деяких місцях піднімаються, створюючи основу для меблів – наприклад, диванів у вітальні. На кухні бетон замінено плиткою. Багатство фактур використано для зонування – декоративний камінь застосували для оздоблення стін у спальні, санвузлах.

 

Лофт із «островом» у Парижі

Часом відкритий простір колишніх промислових приміщень потребує незвичайних дизайнерських рішень для створення житлового планування. SABO project розробили для паризької квартири в колишньому промисловому приміщенні 1920-х років оригінальний острів із алюмінію. Острів є буферною зоною між входом, основним житловим приміщенням і гардеробною. Завдяки йому відпадає потреба у стінах або перегородках.

Острів виконаний із 40 алюмінієвих перфорованих панелей. Він контрастує із оригінальними бетонними стінами, які вирішено лишити практично без обробки. Обмежити островом дизайнери вирішили приватний простір в інтер’єрі – спальню і санвузол.

Житлова «комора» в Альпах

Словенська фірма OFIS architects переробила господарське приміщення у сільській місцевості Альпійських гір у комфортне житлове. Двоповерхова будівля використовувалася як комора, на верхньому поверсі раніше сушили сіно і зберігали сільськогосподарське приладдя.

Фасад контрастує із оновленими текстурами інтер’єру, зокрема зі світлими дерев’яними покриттями з місцевої ялини. Відкрите планування поділено новою стіною. В основному просторі обладнали вітальню, їдальню та спальню, у додаткових приміщеннях розмістилися кухня, сауна та місця для зберігання речей.

 

La Fabrica – дім і майстерня архітектора

La Fabrica – грандіозний проект іспанського архітектора Рікардо Бофіля. Бофіль перетворив приміщення закинутого заводу площею 3100 кв.м неподалік від Барселони у власну майстерню, офіс, дім і галерею. Сюрреалістичний вигляд будівлі доповнюють незвичні інтер’єри.

Перш ніж почати реконструкцію всередині, архітектор зробив перепланування. Руйнувати масивні стіни довелося із використанням відбійних молотків та динаміту. Таким чином виявлено приховані кімнати і створено нові зв’язки між приміщеннями у La Fabrica. Бофіль розмиває межі між природою та архітектурою. Він озеленює дахи, і дає «зелене світло» для рослин, які ззовні поступово поглинають будівлю.

 

Оселитися у школі

На відміну від попередніх проектів, цей лофт у Роттердамі (Нідерланди) створено не у промисловій будівлі. Втім, у локації не менш цікаве минуле. Eklund Terbeek architecten перетворили приміщення, що належало школі, у комфортний житловий простір.

У будинку 1912 року на замовлення інвестиційної компанії створено 6 квартир, які відповідають сучасним нормам. Кожна квартира – це об’єднана площа із колишнього холу та двох класних кімнат. Високі вікна і білі стіни приємно контрастують із бетонними стінами.

5-метрові стелі дозволили архітекторам розмістити у коридорі мезонін із двома додатковими спальними місцями. Іншу антресоль із гостьовими кімнатами обладнали на місці кабінету директора.

 

Апартаменти у насосній станції

Віденська студія Smartvoll створила дворівневі апартаменти на верхніх поверхах колишньої насосної станції у Зальцбурзі. Індустріальне минуле будівлі вирішено нейтралізувати за допомогою кольору. Білий – базовий у цьому інтер’єрі. Справжньою окрасою житла стали сходи скульптурної форми.

В інтер’єрі збережено об’ємний простір та історичні деталі – наприклад, старовинні цегляні стіни. Денне світло з вікон проникає в кімнати на обох рівнях. По периметру стрічкоподібної галереї розташовані дві спальні, санвузол та вітальня.

 

Затишна квартира на колишньому складі ікри

Нью-Йоркська студія Andrew Franz architect PLLC розробила інтер’єр квартири на верхньому поверсі будівлі, зведеної у 1884 році на Манхетені. Раніше тут зберігали ікру.

Дизайнери частково перегородили мансарду відсувним скляним дахом «втопивши» у ній внутрішній двір. На даху створено зелений сад, де більшість рослин потребують мінімального поливу.

Візуальний зв’язок між новим та старим розвивається через об’єднання сучасних матеріалів із відновленими. Наприклад, каркас сходів зроблений зі сталі, а сходинки перекриті відновленим деревом балок із горища.

 

Житло для фотографа у Копенгагені

Колишній склад на заводі у Копенгагені дизайнери Studio David Thulstrup перетворили у зручний будинок для фотографа.

Створено внутрішній дворик, який формує атріум із рослинами. Високі вікна атріуму компенсують дефіцит природнього світла у 3-рівневому приміщенні.

На кожному поверсі дзеркальні поверхні відбивають це світло, візуально розширюючи простір.

Частково збережена оригінальна цегляна кладка, у різних частинах будинку її доповнюють нові текстури – дерево, сталь та мармур.

 

Сімейний будинок на складі 19 сторіччя

Будинок для сім’ї на складі переобладнала у Мельбурні студія Andrew Simpson Architects.

Споруду із червоної цегли використовували для виробництва варення, газованої води, а згодом у ній працювало рекламне агентство та інженерна компанія. Дизайнерів попросили переобладнати приміщення площею 440 кв.м у комфортне житло із гнучким плануванням.

Спільний житловий простір обладнано на верхньому рівні. Інші його частини поділено для приватних зон членів сім’ї. Головні сходи у центрі будинку доступні з усіх кімнат.